Etiquetes

, , , , , , ,

Veus catàlegs de joguines per tot arreu? Et mires les botigues però no saps per on començar? El teu fill et demana mil coses i no saps com prioritzar? Necessites aclarir una mica les teves idees per a triar els regals amb criteri? L’entrada d’avui t’ajudarà a aclarir alguns dubtes.

Quan falta un mes per nadal, és un bon moment per a escriure una entrada que feia temps que em rondava pel cap. Ara fa un any vaig escriure una entrada sobre com triar les joguines més adequades de cara al nadal. Si no la vas llegir, et convido a fer-ho, ja que avui escric el que seria una segona part: una guia pràctica de joguines de 0 a 3 anys per a que trobis idees per a regals concrets pel teu fill.

Per a les dues entrades he fet servir un document que em van donar a l’escola bressol dels meus fills. Elles, com a educadores, en saben una pila, i jo sempre he confiat molt en els seus consells i criteris. Aquesta seria una meravellosa font d’informació per a tu, si el teu fill va a l’escola. Si no hi va, o vols tenir més idees, continua llegint.

El resum d’aquella entrada inicial seria, a grans trets: quan contemplis la possibilitat de comprar una joguina no et fixis en la joguina en sí, fixa’t en quina necessitat concreta del joc del teu fill cobreix aquesta joguina.

És important entendre que el joc dels nens és una necessitat bàsica, forma part de la seva vida, com el respirar. Ells estan jugant les 24 hores de dia. Juguen mentre mengen, juguen mentre es banyen, juguen mentre intenten dormir-se, mentre caminen pel carrer, al parc (evidentment), a l’escola, al cotxe, a les estones lliures a casa,… és fonamental que observis els teus fills en el seu dia a dia, durant les rutines diàries. Això et donarà moltes pistes per a descobrir quin és el seu estil de joc.

El millor és optar per joguines que potenciïn algun aspecte del joc que ja hagis detectat, encara que sigui mínimament, en el teu fill. Normalment, quan compres alguna cosa pensant “ai, a veure si li agradarà jugar amb això”, acostumes a fracassar estrepitosament. No compris una cuineta si mai has vist el teu fill entretenir-se amb les olles de la teva pròpia cuina. T’ho dic per experiencia 😉

Joguines de 0 a 3 anys: els tres tipus de joc

Aquesta classificació és de collita pròpia, potser és una barbaritat però a mi em sembla molt intuïtiva i senzilla. Així, de forma general, jo diferencio tres tipus de joc:

  • Joc simbòlic, apareix al voltant dels dos anys i és el joc predominant de la infantesa. Nens que juguen a fer coses de grans ja sigui amb objectes pensats per a aquest fi o, en una etapa més avançada, amb objectes que simulen altres. Jugar a metges, a mames i papes, a cuinetes,… és la base del desenvolupament de la seva imaginació i les seves aptituds socials.
  • Joc estàtic, basat en elements que potencien la psicomotricitat fina i la concentració: construccions, puzles, pintures, plastilina, llibres, jocs de taula…
  • Joc en moviment, ja sigui amb el propi cos o a través de joguines que impliquin moviment com ara cotxes, trens, arrossegadors, pilotes, bicis, patins,…

Jo crec que és bona idea que els nens disposin de joguines que permetin desenvolupar i potenciar els tres tipus de joc, malgrat que segurament el nen prefereixi d’entrada un d’ells.

D’altra banda, és important adaptar la joguina a l’estat evolutiu del nen, que no siguin joguines massa senzilles ni massa complicades per la seva edat, per evitar que s’avorreixin o es frustrin. Hi ha joguines evolutives, que permeten desenvolupar diferents jocs segons el nen va creixent, però no passa amb totes.

Així doncs, aquí tens una llista amb algunes idees de possibles joguines o objectes que es poden fer servir per al desenvolupament de cada tipus de joc segons l’edat del teu fill:

Joguines de 0 a 3 anys: primeres joguines, els primers 6 mesos

Els primers 6 mesos es caracteritzen pel descobriment del propi cos. Segueixen objectes amb la mirada, responen amb somriures i comencen a agafar objectes.

Joguines de 0 a 3 anys: Joc estàtic 0-6 mesosJoc estàtic: ninotets de goma o tela, sonalls, joguines i llibres tous amb contrastos de colors (al principi el que funciona són els contrastos, més que els colors vistosos; hi ha fórmules amb blanc i negre que funcionen molt bé), objectes amb diferents formes i textures, espirals per a penjar al cotxet o l’hamaquita, mòbils musicals (tot i que s’aconsella que no s’encenguin per dormir, sinó quan vols que el nen estigui distret quan està despert al bressol), manteta de jocs.

Joguines de 0 a 3 anys: Joc en moviment 0-6 mesos

Joc en moviment: qualsevol objecte pot servir per a motivar el nen, ja sigui tractant d’agafar-la amb les mans o incitant al moviment per tal d’arribar-hi. Val més evitar les joguines que es mouen per sí mateixes, en aquestes edats es frustren amb facilitat.

Jo penso que les joguines han de ser simples. Val més evitar llums i sons estridents per tal de no sobre-estimular el nadó.

Joguines de 0 a 3 anys: dels 6 als 12 mesos

En aquest segon semestre, els nadons desenvolupen moviments més voluntaris, exploren i piquen objectes, busquen objectes amagats (s’inicia el joc del cucú-tat), s’ho duen tot a la boca i, en molts casos, s’arrosseguen, gategen i s’asseuen sols.

Joguines 0 a 3 anys. Joc estàtic 6-12 mesosJoc estàtic: mossegadors per a les dents, jocs d’encaixar senzills, joguines amb so, llibres de contrastos de tela o materials resistents, Joguines 0 a 3 anys. Joc estàtic 6-12 mesosninotets o peces de plàstic o drap, joguines pel bany, objectes quotidians en forma de panera dels tresors o teles translúcides de colors per jugar a amagar-se, instruments musicals (tambor, xilòfon,…).

Joguines 0 a 3 anys. Joc en moviment 6-12 mesos

Joc en moviment: puzle de foam per a jugar a terra, pilotes i joguines que roden, joguines amb moviment, arrossegadors.

 

 

Joguines de 0 a 3 anys: dels 12 a 18 mesos

A aquesta edat els nens, per norma general, ja caminen o es desplacen de manera autònoma. Comencen a reconèixer propietats d’alguns objectes i la seva principal distracció és llençar-los, endreçar-los, classificar-los, posar i treure d’un recipient,… apareixen les primeres paraules amb intenció.

Joguines 0 a 3 anys. Joc estàtic 12-18 mesosJoc estàtic: ninots i nines, peluixos, primeres construccions amb blocs adaptats a la seva edat (Lego Duplo, per exemple, que a casa ens encanten), cubs per encaixar i apilar (és una joguina evolutiva imprescindible), llibres amb fulles de cartró o folrades i especialment els que tenen finestretes, primers puzles, encaixos de formes, cilindre amb cèrcols, estris per jugar amb la sorra al parc o la platja, instruments musicals (tambor, xilòfon,…), joguines pel bany.

Joguines 0 a 3 anys. Joc en moviment 12-18 mesosJoguines 0 a 3 anys. Joc en moviment 12-18 mesosJoc en moviment: pilotes i joguines que roden, arrossegadors o passejadors, cotxets de nina o similar (que permetin dur-hi objectes), balancins, joguines d’arrossegar.

Joguines 0 a 3 anys. Joc simbòlic 12-18 mesosJoc simbòlic incipient, donat que en molts casos a aquestes edats els nens comencen a desenvolupar el seu joc simbòlic per imitació del que fem els pares: kit d’escombra i recollidor, carro de la compra, carret del súper o primeres firetes (plats, coberts, gots,…). Aquí tenim tot un món per descobrir, i dependrà dels interessos propis de cada nen.

 

Joguines de 0 a 3 anys: dels 18 als 24 mesos

Aconsegueixen l’equilibri, parlen i formen frases (sempre parlem de generalitats, aquesta seria l’edat mitjana en què els nens comencen a fer frases senzilles), senten alegria davant els seus èxits, descobreixen la natura i l’entorn. A aquesta edat el joc simbòlic comença a despuntar, fixa’t en quines coses vol fer amb tu i reforça aquest joc.

Joguines 0 a 3 anys. Joc estàtic 18-24 mesosJoc estàtic: puzles, titelles, animalets, peluixos, pintures de dit, plastilina, llibres i contes amb pàgines més fines, construccions amb blocs o peces específiques, encaixos, instruments musicals (tambor, flauta, xilòfon, piano, maraques,…), joguines pel bany.

Joc en moviment: motos de roda ampla, cotxes de joguina adaptats a la seva edat, pilotes, arrossegadors.Joguines 0 a 3 anys. Joc en moviment 18-24 mesos

 

Joguines 0 a 3 anys. Joc simbòlic 18-24 mesos

 

Joc simbòlic: escombra i recollidor, planxa i taula de planxar, cuineta amb fireta i menjars, nines i complements (bressol, trona, robeta,…),…

 

 

Joguines de 0 a 3 anys: dels 2 als 3 anys

A partir dels 2 anys el desenvolupament psicomotriu ja és elevat. Els nens corren i salten i comencen a desenvolupar el sentit del perill. El joc simbòlic es converteix en una font inesgotable d’idees. Cada nen ha de trobar allò que més li interessa, però.

Joguines 0 a 3 anys. Joc estàtic 2-3 anysJoc estàtic: puzles amb 2, 3 o 4 peces (dependrà de l’interès del nen i de si ha fet puzles abans), instruments musicals (tambor, bateria, flauta, xilòfon, piano, harmònica,…), titelles, construccions, llibres i contes, llapis de colors i retoladors, pintura de dits i primeres pintures amb pinzell, plastilina, animals i personatges, casetes en miniatura, orinal i estris de neteja especials (per a fomentar l’autonomia), joguines pel bany, pissarra per pintura amb aigua.

Joguines 0 a 3 anys. Joc en moviment 2-3 anysJoc en moviment: bici sense pedals, patinet de tres rodes, tricicle, cotxe teledirigit, pilotes, motos, activitats a l’aire lliure (un bon regal pot ser una visita a una granja, per exemple), excursions per la muntanya.

Joguines 0 a 3 anys. Joc simbòlic 2-3 anysJoc simbòlic: disfresses d’oficis, taller, cuineta amb fireta i menjars, electrodomèstics de joguina, nines i complements (bressol, trona, robeta,…).

 

Joguines de 0 a 3 anys: a partir de 3 anys

A aquestes edats apareix ja amb força el joc simbòlic, comencen a compartir jocs amb els amics. Conversen i pregunten i presenten una major habilitat física i una major precisió amb les mans. A més, al començar l’escola es desperta el seu interès per les lletres i els números. No obstant, a aquestes edats comencen a demanar les joguines ells, segons el que veuen a la tele o a les botigues. Crec que és important arribar a un equilibri entre el que volen ells i les joguines més educatives que els hem d’oferir nosaltres.

Joguines 0 a 3 anys. Joc estàtic 3 anys i mésJoc estàtic: pissarra amb números i lletres magnètiques, àbac, scalextric, trens a piles, llibres, puzles, playmobils, Legos, jocs de construcció magnètics, jocs d’equilibri, instruments musicals (tambor, bateria, piano, harmònica, guitarra, acordió,…), casetes en miniatura, titelles, llapis de colors i retoladors, pintura de dits i primeres pintures amb pinzell, plastilina, gomets i adhesius, tisora, animals i personatges, orinal i estris de neteja especials (per a fomentar l’autonomia), circuit de bales, maletí per fer collars.

Joguines 0 a 3 anys. Joc en moviment 3 anys i mésJoc en moviment: bici de pedals i kit de seguretat (casc, genolleres,…), patinet de dues rodes, patins, tractors i cotxes a motor, pilota de futbol, cotxe teledirigit, estel per fer-lo volar (amb ajut, al principi), joguines a corda, joc de bitlles, activitats a l’aire lliure, activitats organitzades per fer en família, prismàtics, lupa i lot per a les expedicions, pots per a recollir insectes.

Joguines 0 a 3 anys. Joc simbòlic 3 anys i mésJoc simbòlic: disfresses d’oficis, taller, cuineta amb fireta i menjars, electrodomèstics de joguina, nines i complements (bressol, trona, robeta,…), rellotge, càmera de fer fotos.

 

Joguines de 0 a 3 anys: una idea

Una molt bona idea, que us pot treure més d’un mal de cap, és pensar en joguines que siguin extensibles. Si els agrada, tindreu via lliure per a completar-lo. Alguns exemples:

Cotxes, parking, trailer, rampes,… aquí hi ha molta llibertat perquè la majoria de cotxes són compatibles amb la majoria de parkings, excepte si vas a buscar alguna marca concreta amb cotxes més grossos (per a nens més petits).

Cuineta, fireta, menjar, davantal,… això dóna infinites possibilitats i es pot complementar amb parada de mercat, carro de la compra, caixa enregistradora…

Maletí de metge, bata de metge, estris diversos,… i el mateix amb altres oficis.

Joguines 0 a 3 anys - trens compatibles

 

Tren, vies, estacions, personatges,… Les vies i trens que es poden trobar a l’ikea, per exemple, són compatibles amb les que venen al Lidl i amb la marca alemana Brio. Nosaltres tenim un bon assortit i és un triomf total.

Legos, playmobils,… sovint aquestes marques són mJoguines 0 a 3 anys - playmobilsés cares que altres peces de construcció que es poden trobar en algunes botigues però tenen l’avantatge que sempre es podran ampliar i no tindràs problemes de compatibilitat de peces, però això ja és cosa teva.

 

Si trobes que alguna cosa no és prou completa o conté errors, o tens idees per a completar aquest llistat de joguines de 0 a 3 anys, o simplement ens vols explicar la teva experiència, escriu un comentari aquí baix i així ajudes a fer un post més útil per a tots.

I recorda… demà és el Black Friday i pots trobar promocions i ofertes en moltíssimes botigues físiques i online. Crec que val la pena dedicar una estoneta a pensar en les joguines i regals de nadal i aprofitar l’oportunitat per avançar les compres i estalviar uns dinerets.

Imatges | Pixabay