Etiquetes

, , , , , , , , ,

Avui enceto una secció que feia temps que volia engegar, llibres infantils de diversa temàtica. Sé que hi ha molta informació sobre llibres infantils per la xarxa però tinc ganes d’ensenyar-te els que nosaltres tenim a casa. Avui començarem amb els llibres infantils sobre el nadal.

A casa tenim força llibres, i de tant en tant anem a la biblioteca per a agafar en préstecs uns quants, per tal que aprenguin el valor de tenir cura dels llibres, perquè els que tenim per casa sovint acaben una mica malmesos, pobrets. És per aquest motiu que procuro anar-los renovant regularment, de manera que sempre trobin llibres que els cridin l’atenció perquè fa temps que no tenen a les estanteries. També faig aquesta rotació amb els llibres que parlen de tradicions i que tenen relació directa amb les estacions i els diversos moments de l’any.

Avui, com t’he avançat, et vull parlar dels llibres infantils sobre el nadal. Ara fa just uns dies vaig fer una renovació de l’estanteria i vaig recuperar alguns llibres guardats de l’any passat, vam anar a la biblioteca per agafar-ne uns quants i n’he comprat tres de nous. Aquí te’ls presento:

 

Llibres infantils sobre el nadal: Col·leció Tradicions de l’editorial La Galera

A casa ens agraden molt els llibres sobre tradicions i folklore (castanyera, festa major, st joan, st jordi,…). Tots els de l’editorial La Galera triomfen. El text és amb rima, les il·lustracions són molt clares, gens carregades,… a mi m’agraden perquè donen al llibre un aspecte net. Són llibres amb tapa tova i això fa que siguin molt lleugers. Nosaltres tenim el costum de llegir un conte quan ens fiquem al llit abans d’anar a dormir i aquests llibres tenen el format perfecte. Per aquest motiu, però, són més delicats que els normals de tapa dura… hem d’anar amb compte que no els pilli el G, tot i que comença a ser força delicat amb els llibres.

 

El Tió de Nadal

Llibres infantils sobre el nadal-14

Aquest llibre en concret és el llibre preferit del P sobre el nadal, amb diferència. El Nadal passat ja es sabia el text del llibre de memòria de la quantitat de cops que el vam arribar a llegir. El llibre està escrit des del punt de vista del Tió, que és qui explica la història. Trobo que és una visió molt bonica, posar veu al Tió, reforça aquesta visió màgica del tema,… al llibre s’explica que se li ha de donar de menjar molt per a que s’ompli molt la panxa i, arribat el dia, pugui cagar molts regals i caramels. Les imatges del tió tot vermell i amb cara de pa fan molta gràcia. Al P li encanten. És un llibre simpàtic i divertit i la història atrau inclús al G, que és dels pocs llibres que em permet llegir de principi a fi.

 

Les festes de Nadal

Llibres infantils sobre el nadal-18

Aquest llibre dóna una visió global de tots els dies de nadal, des dels dies previs, amb la decoració de la casa, el dia de nadal, la celebració de cap d’any i els reis d’orient. Els meus fills són especialment nerviosos, com t’he explicat algun cop, i saber el que ha de venir trobo que és una de les eines més útils i necessàries a casa nostra. Entendre que el nadal no és una festa d’un sol dia i que seran dues setmanes de trobades amb la família, nervis i il·lusió, penso que és important per a graduar les seves ganes de que tot succeeixi en un moment. El llibre em permet explicar-li al P que els reis encara trigaran, que vegi que han de passar dies des que preparem el pessebre fins que farem cagar el tió… ell voldria que tot fos ja mateix, aquest llibre ajuda a controlar els temps.

 

Les figures del pesebre

Llibres infantils sobre el nadal-22

A diferència dels dos anteriors, aquest llibre no és adequat per l’edat del P, encara. El vaig comprar pensant que seria més o menys igual i em vaig trobar un llibre molt diferent. És curiós perquè l’edat recomanada per l’editor és la mateixa per tots ells (a partir de 4 anys) però així com els anteriors els vàrem ja llegir el Nadal passat amb menys de 3 anys, aquest trobo que encara ara (amb 3 i mig) és massa complex, a més a més de ser força llarg. Les il·lustracions estan bé, tot i que la il·lustradora d’aquest llibre és diferent de la dels altres dos, però el text és massa llarg, impossible retenir l’atenció del P durant tanta estona. Espero poder-ne treure el suc més endavant. Es centra més en cadascuna de les figures d’un pessebre complet, amb els artesans, els pastors, els animals,… fins arribar als reis i el propi naixement. Als nens els agrada, me’l demanen, i es miren les imatges. El G busca sobretot els animals i els va anomenant, i el P va explicant el llibre a la seva manera. Ara que a l’escola li han explicat bé els orígens del Nadal és genial escoltar el que explica, a la seva manera. És bonic, realment, però jo el deixaria per nens a partir de 5 anys.

 

El Caganer

Llibres infantils sobre el nadal-36

Aquest llibre encara no li he ensenyat al P, així que no et puc donar la seva visió, perquè el vaig comprar en format “Pinta i escriu”. Hi ha un parell de llibres d’aquesta col·lecció que estan en blanc i negre i els nens l’han de pintar i resseguir les lletres. El vaig comprar juntament amb uns altres llibres per aprofitar un enviament, però ja tenia pensat guardar-lo per més endavant, perquè el P té moltes coses bones, però el pintar no és el seu fort, de moment, i no vull que em destrossi el llibre jejejejejejejejej

Així doncs, et donaré la meva visió, i és que m’encanta. La mare del Manelic va atabalada d’una banda a l’altra perquè ha nascut el nen Jesús i vol anar a veure’l, i li va dient al seu fill que vagi despresa, que arribaran tard. Ell tracta de dir-li, en cada pàgina, que s’està fent caca, però la mare no l’escolta, així que et pots imaginar el final de la història. Les il·lustracions són precioses i la història divertida i que dóna peu a treballar alguns temes, com la importància d’escolar i ser escoltat. M’encanta, tinc ganes ja d’ensenyar-li al P. És una mica de l’estil d’El Tió de Nadal, centrat en el sentit de l’humor. Trobo que tots dos serien, sens dubte, dos dels llibres infantils sobre el nadal imprescindibles a totes les cases.

 

Llibres infantils sobre el nadal: Emma y la Navidad – Lóguez Ediciones

Llibres infantils sobre el nadal-40

Un llibre molt senzill per nens que ronden els dos anys. No crec que pugui anar molt més enllà. Explica què és el Nadal d’una manera una mica estranya. Jo esperava trobar una altra història, però vaja… no et puc donar l’opinió del G perquè el tinc guardat per a que li cagui el tió (quan els nens tenen l’edat del G trobo que no té gaire sentit explicar el que passarà d’aquí un mes, ni d’aquí una setmana, ni tan sols dos dies. Prefereixo anar explicant les coses conforme passen, el que farem després de la migdiada, el que farem demà,…) El text és en rima, amb dues frases curtes per cada pàgina, però el llibre dóna joc per explicar-li coses amb les teves pròpies paraules. Vaja, no em sembla la bomba, però el que sí m’agrada és que té unes il·lustracions molt boniques de Jutta Bauer, que trobo que és el valor principal del llibre. Les pàgines són de cartró dur i el llibre té unes dimensions bones pels peques (15x15cm). Parla de fet galetes i cantar cançons amb la mare, de deixar les botes amb menjar al Pare Noel, de rebre regals sota l’arbre i d’obrir una finestra del calendari d’advent cada dia. Apareix la figura del Pare Noel, que a nosaltres ja ens va bé donat que rebem cada any la visita d’aquest simpàtic homenet, i apareix un pastís amb espelmes que no tinc clar d’on ha sortit, però vaja… Suposo que el fet que sigui un llibre de fora ja m’hauria d’haver fet pensar que no apareixerien ni els reis ni el tió, però vaja… si l’hagués fullejat abans, no l’hauria comprat. Perills de la compra per internet.

 

Llibres infantils sobre el nadal: Cuando a Matías le entraron ganas de hacer pis en la noche de reyes – Kalandraka

Llibres infantils sobre el nadal-00

Una de les últimes adquisicions. Realment la història és molt xula, unit al fet que el Matías demana al reis un tren (la passió del P), així que puc dir que el text m’encanta. En canvi, la il·lustració no em va massa, tot i que la portada ja no enganya,… trobo que és un llibre una mica fosc i sinistre, jo sóc de llibre més clars i senzills. Al P sembla que li passa com a mi i no ha volgut que li llegeixi. Em fa llàstima, perquè la història és maca. Espero que l’any que ve li atregui una mica més.

La història va del Matías, que se’n va a dormir la nit de reis després que el seu pare li digui que si els reis veuen que està despert passaran de llarg de casa seva. A mitja nit es desperta perquè té pipi però no s’atreveix a bellugar-se del llit perquè sent soroll al menjador, però se li està escapant, de manera que decideix anar-hi corrent… Ja fa temps que penso que un dia d’aquests el P hauria de ser capaç de llevar-se sol del llit quan es desperta amb pipi per la nit, enlloc de cridar al Papa, però haurem de deixar-ho per més endavant o provar amb algun altre recurs, perquè aquest llibre encara no l’hem obert.

 

Llibres infantils sobre el nadal: Qui ha vist l’home dels Nassos – La Galera

Llibres infantils sobre el nadal-03

És un dels llibres que he agafat de la biblioteca. És senzill i amb il·lustracions boniques. He de dir que el vaig agafar més per mi que pel P, perquè el vaig mig fullejar a la biblio però no vaig tenir temps de mirar-me’l amb cura. Havia pensat llegir-li al P pels volts de cap d’any però crec que encara és petit per entendre la broma de l’Home dels Nassos. Per qui no conegui la tradició (típica de la ciutat de Barcelona) l’home dels Nassos és un home que té tants nassos com dies té l’any. Als nens, el dia 31, se’ls fa la broma quan surten al carrer de “A veure si veus l’Home dels Nassos” que se suposa que només surt al carrer el dia 31. Donat que aquest personatge mitològic té tants nassos com dies li queden a l’any, podria ser qualsevol persona amb la que et creues. Antigament, quan aquestes tradicions estaven molt més esteses que ara, la gent els feia broma als nens que passejaven per la ciutat dient-los que l’havien vist passar i anaven cap aquí o cap allà, i els nens vinga buscar un home que es deuen imaginar ben estrafolari, amb 365 nassos.

El llibre està bé, sense grans pretensions. Mostra imatges de Barcelona, de la Fira de Santa Llúcia, dels carrers del barri gòtic,… tot i que afegeix el tema del carbó dels reis pels nens que “no es porten bé”, que és un tema que no m’agrada gens.

Per la meva banda, me’l deixaré apuntat per més endavant, quan el P pugui entendre l’essència de la broma, entengui el que és un any, la quantitat de dies que té,… no crec que hi hagi gaires llibres que parlin d’aquest costum en concret, i a mi m’agrada que els meus fills coneguin totes les tradicions i costums de la nostra cultura, digueu-me antiga jejejejejejejejej

 

Llibres infantils sobre el nadal: La noche después de navidad – Ediciones Generales Anaya

Llibres infantils sobre el nadal-07

Un llibre simplement meravellós. Tracta de dos joguines (un os de peluix i una nina) que són abandonats al costat dels cubells de la brossa el dia després de nadal. Els recull un gos que viu al carrer i els porta a un soterrani en el que viu. El conte és trist, transpira malenconia, però té final feliç… trobo que és un llibre magnífic per a tractar l’empatia amb el P, ensenyar-lo a valorar el que té, a donar valor a totes les coses, a reaprofitar o donar les que ja no fa servir a altres nens que les podran seguir aprofitant i estimant. A més, tenint en compte que el P està en aquella època en la que senten tan viu un objecte inanimat com la seva pròpia mare i es passa el dia dient “és que l’estimo molt, la meva pilota”, per exemple, trobo que és un moment perfecte per fer-lo entendre que les coses (igual que les persones) mereixen respecte. Em sembla preciós el missatge que transmet. Te’l recomano molt i molt.

A més a més, les il·lustracions són super tendres, boniques i encertades, i parlen per sí soles. Valora-ho tu mateix.

 

Llibres infantils sobre el nadal: Snow Surprise – Betty Sheep – Kids & Us

Llibres infantils sobre el nadal-11

Aquest llibre és especial, i és que està editat per Kids&Us, l’escola d’anglès dels meus fills. Potser et sona, i si no, doncs tan és. El tema és que el material que preparen des d’aquesta empresa ve pensada per a funcionar amb un llapis electrònic que llegeix una tinta digital present als seus llibres i que “llegeix” els llibres en perfecte anglès. Nosaltres tenim aquest bolígraf i això fa que els llibres del Kids tinguin un valor afegit, però el llibre en sí es pot llegir i valorar independentment d’això. Els llibres d’aquesta col·lecció (BettySheep, una ovella negra super mona) estan pensats per nens des d’1 fins a 5 anys, i el material i format que tenen així ho demostra. Són llibres que, tot i que l’enquadernació podria ser una mica més resistent, tenen un gruix de full genial, amb un acabat tipus plastificat que el fa super resistent. Les històries són simpàtiques i tot i que estan pensades per ser explicades en anglès, amb frases repetitives que reforcen les estructures gramaticals que es volen reforçar, són boniques per sí soles. En aquest llibre l’ovella es va trobant monticles de neu i es pregunta que hi ha a sota, i bufen per a treure la neu i descobrir què s’hi amaga. A mi em sembla preciós, sincerament.

 

Llibres infantils sobre el nadal: El caganer més divertit del Nadal en 3D – Estrella Polar

Llibres infantils sobre el nadal-26

Una troballa de la biblio. Un llibre super xulo i divertit. El P li ha agafat molt de carinyo, tant que l’hem demanat al pare noel, perquè ve amb unes ulleres que permet veure les il·lustracions amb 3D i, per descomptat, en l’exemplar de la biblio brillen per la seva absència. Explica la història del Pere Prunera que s’atipa de prunes i de sobte li agafen ganes de fer caca, i va d’un costat cap a l’altre buscant un lloc íntim per a descarregar tant feixuga càrrega, i no el troba… és super graciós, les il·lustracions són genials, les dents de les vaques em tenen fascinada, i tot el tema escatològic, que tant ens agrada als catalans, està augmentat a l’enèsima potència. No m’estranya que al P, que està en la típica etapa de caca-cul-pet, li hagi triomfat tant. Un altre llibre altament recomanable.

Llibres infantils sobre el nadal: En Dani i els dinosaures demanen un desig de Nadal – Edebé

Llibres infantils sobre el nadal-31

I per últim, un llibre que, si bé no el destacaria per ser el millor del nadal, està prou bé. Al P li agraden molt aquest tipus de llibre. Em recorda una mica (salvant les diferències) als del Teo, amb el mateix format i la mateixa longitud, més o menys. Explica la història d’un nen que viu amb una colla de dinosaures que demanen un aneguet als reis d’orient. La nit de reis el Dani i els dinosaures se la passen emprenyant a la germana gran del Dani i l’endemà tenen por que els reis no els portin el que han demanat degut al seu mal comportament (un altre cop amb la mateixa història, però vaja, això és com predicar al desert, oi?). Les il·lustracions són xules, amb molt de color. És un llibre per nens a partir de 3-4 anys, i també serveix per explicar algunes coses “off topic”, com sempre.

 

 

Per acabar, aprofito per a enllaçar-te un vídeo que la web Boolino ha preparat per aquest nadal. No m’agrada fer publicitat gratuïta però des de la web van demanar col·laboració a alguns dels seus clients i a nosaltres ens va fer il·lusió participar, amb la bona sort que el P els va semblar prou graciós per afegir-lo al vídeo final… així, et deixo aquí el vídeo, que sota el hashtag #AunqueNoLoPidan, ha servit per a llançar una iniciativa que proposa regalar llibres als nens, per nadal, encara que no ho demanin.

 

 

Doncs ja ho saps… encara ets a temps d’acostar-te a la llibreria del barri a comprar algun llibre, si no ho havies fet… mai se’n tenen masses!!!!

Imatge de capçalera: Pixabay

Anuncis